Alacant per a xiquets i xiquetes
Aquesta ruta literària mostra un recorregut per la ciutat d’Alacant pensat per als més menuts. Durant el trajecte, es visitaran 10 llocs emblemàtics de la ciutat, i amb les fitxes orientatives de cada lloc, els alumnes podran llegir i aprendre aspectes d’interés històric, literari i cultural relacionats amb la ciutat. Així mateix, està disponible el quadern d’activitats sobre la ruta, que es pot descarregar per a treballar-lo de manera lúdica, tant a l’aula com al llarg de la visita mateix.
Per veure la ruta detalladament, podeu picar ací i en el mapa.
Plànols d'Alacant (segles XVIII, XIX i principis segle XX).
01
Plaça de Correus
Sabem que el carrer St. Ferran forma part dels terrenys guanyats al mar amb les restes de la muralla. Per això, durant molts anys va anomenar-se "Plaça de les Barques", perquè fins aquí podien arribar les embarcacions.
Actualment, malgrat que està dedicada a l'escriptor Gabriel Miró, els alacantins la coneixem com a plaça de Correus pel magnífic edifici que es troba en un cantó de la plaça, restaurat i reobert el 2012.
02
Esplanada
Aquest passeig va ser construït en la zona guanyada al mar reomplida amb les escombraries procedents de les muralles tombades. Primer es deia passeig del Malecó i en 1868 va passar a anomenar-se passeig dels Màrtirs de la Llibertat, en record dels afussellats en la rebel·lió liberal de 1844; finalment el 1941 va rebre el nom d'Esplanada d'Espanya. En paraules de Gil-Albert: "El paseo de palmeras es el rostro de la ciudad y constituye al visitante su goce y tranquilidad; estar en Alicante es estar en la Explanada. Alicante vivía para ser la Explanada, para estar sentado allí."
03
Ajuntament
Edifici d’estil barroc construït entre 1701 i 1780 sobre l’antiga Casa de la Ciutat, per l’arquitecte Lorenzo Chápuli. És de planta rectangular, amb façana simètrica, composta d’un cos central de tres plantes flanquejat per dues torres de major altura en els extrems. Destaquem les columnes salomòniques de la façana, el Saló Blau d’estil isabelí i l’anomenada “cota zero”, que mesura l’altitud sobre el nivell del mar de totes les ciutats de l'estat. Annex a l’Ajuntament, es poden apreciar restes arqueològiques en el complex anomenat “Alacant, la ciutat descoberta”.
04
Sant Nicolau
L'església cocatedral de Sant Nicolau de Bari se situa a la plaça de l'Abat Penalva. Es construí sobre una mesquita anterior, en un estil renaixentista tardà o barroc desornamentat. Amb un aspecte sobri, la seua edificació es dugué a terme entre 1616 i 1662, encara que el claustre data del segle XV, malgrat estar reformat. L'any 1959 va ser elevada a cocatedral, de manera que comparteix la seu catedralícia amb la catedral d'Oriola.
05
Plaça del Carme - Barri de la Santa Creu
La Plaça del Carme i el Barri de Santa Creu constituïxen un dels racons més populars i característics de la vila vella. Pujant per les escales ens endinsem en una part de la ciutat que conserva tot el caràcter tradicional. En la plaça trobem els cines Astòria, durant molts anys referents cinematogràfics de la ciutat i hui en dia desafortunadament tancats.
06
Parc de L'Ereta
El Parc de l'Ereta, dissenyat pels arquitects Bigarnet i Fréderic Bonnet a finals del segle XX, està situat just damunt del barri de Santa Creu, des d'on es pot accedir a través d'unes escales. El parc és una zona agresta i abancalada plena d'espècies vegetals autòctones. Des d'allí, les vistes de la ciutat són impressionants.
07
Pous de Garrigós - Plaça del marqués de Cagalaolla
En la Plaça del Pont es troben els Pous de Garrigós, antiga estructura excavada en les vessants del Benacantil usada per a l'emmagatzemament d'aigua. Hui en dia acull el Museu de l'Aigua de la ciutat d'Alacant. Prop d'allí, trobem una plaça en la confluència del carrer Toledo i el carrer Divina Pastora que conserva el nom popular del Marquès de Cagalaolla, propietari de l'edifici que es derruí l'any 1965 en aquest mateix indret.
08
Carrer de la Vila Vella
El carrer Vilavella era l'eix central a partir del qual s'organitzava la Medina musulmana i a partir del qual sorgiren vies secudàries des d'on s'articulà un petit llogaret. Vilavella connecta directament amb la porta major de la vila, anomenada la Porta Ferrissa, molt a prop de l'aljama (actualment la basílica de Santa María). Aquest llogaret, finalment, es va envoltar de la muralla, i en la part de dalt es construí l'alacassaba (ara, castell de Santa Bàrbara).
09
Santa Maria
La basílica de Santa Maria és l'església més antiga d'Alacant, gòtica dels segles XV i XVI, construïda damunt de les restes d'una antiga mesquita. L'edifici té una nau única amb capelles laterals entre contraforts connectades i una capçalera poligonal, tipologia que segueix l'esquema del gòtic català o mediterrani. Les torres de la façana, encara que semblen iguals, una és del segle XIV i té forma en L i l'altra, rectangular, data de 1713. La portada principal i les dues laterals són d'estil barroc, el conjunt escultòric és obra de Joan Baptista Borja.
10
Passeig de Ramiro - Platja del Postiguet
El Passeig de Ramiro, construït a partir de la demolició de la torre de l'Esperó i les muralles de la zona, ocupa el mateix terreny que, durant la dominació àrab, era el límit de la ciutat. Allí hi havia un “postic” obert en el mur de la ciutat per a una bona comunicació amb la mar. El costum d’aplicar noms tradicionals de fàcil recordatori, va imposar el nom del “Postiguet”, que va ser l’origen del nom de la popular platja d’Alacant.