top of page

Altres mirades, nosaltres des dels altres

Autores i autors estrangers escriuen sobre Alacant

 

En aquesta pàgina volem oferir una mostra d’escriptors estrangers que, en algun moment de les seues vides, van escriure sobre la ciutat d’Alacant. També hi trobareu el text en qüestió on apareix anomenada la ciutat.

Un exemple de com ens veuen o ens miren els altres, els de fora, amb altres mirades.

The merry wives of Windsor (1602)
William Shakespeare

 

La paraula Alicante solia ser sinònim de vi com Rioja ho és ara. Del Rei Sol de França, Luis XIV, es deia que havia demanat un got de vi d'Alacant en el seu llit de mort. Shakespeare fa un joc de paraules amb "alligant" i "elegant" en Les Alegres Comares de Windsor. A la reina Isabel I d'Anglaterra li agradava el vi d'Alacant "per sobre de qualsevol altre". El més sorprenent, segons la recerca de l'escriptor de vins John Maher, el seu successor al tron, el rei James I, una vegada es va adreçar al seu metge amb la queixa: "La meua orina és tan roja com el vi d'Alacant".

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa

 

"Red as Alicante wine": the wines of Alicante in English life and letters, 1500 - 2007

(by John Maher)

Descarregue-vos l'article en format PDF

Alicante, la huerta y Tabarca (1773)
Richard Twiss

 

"En comparación con la mayoría de los viajeros por España en los siglos anteriores al XX que han dejado testimonio escrito de sus viajes, Richard Twiss ofrece un perfil muy poco destacado. No era famoso antes de su viaje por España y tampoco alcanzó una gran fama después de publicar este libro. Es cierto que esta obra tuvo varias ediciones en inglés y que muy pronto, al año siguiente a su publicación, se hicieron las traducciones al francés y al alemán, que sirvieron en cierto modo como guías para bastantes viajeros francófonos y germanófonos de finales del siglo XVIII y comienzos del XIX. Sin embargo su fama, si en algún momento llegó a tenerla, fue efímera, y pronto otros libros más actualizados y más al gusto de la nueva época romántica pasarían a considerarse obras de referencia para los viajeros del XIX."  (Miguel Delgado Yoldi)

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa

Alicante: la transformación de la ciudad (1786)
Joseph Townsend

 

"Townsend fue, sin duda, uno de los viajeros por la península mejor informados de este periodo, y sus observaciones sobre el estado del país y los males que le acosaban son particularmente incisivas. Lo que da importancia fundamental a dichas observaciones- ya fueran su objeto de investigación las instituciones políticas, ya los problemas agrarios o las empresas comerciales- es el hecho de que, como Young, Townsend poseía esta infrecuente capacidad en el viajero para distinguir el trigo de la paja. La situación económica del país que sometió a escrutinio era, para Townsend, un hecho patente, y sus argumentos y conclusiones tienen el valor adicional de haber sido uno de los primeros ingleses en poder observar directamente los esfuerzos de las personas que intentaban arrancar a España de su estado de estancamiento bajo el Antiguo Régimen.”  (Ian Robertson)

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa

La ciudad y su castillo (1799)
Wilheim von Humboldt

 

Friedrich Wilhelm Christian Karl Ferdinand von Humboldt (1767-1835) fou conegut especialment per les seues contribucions en el camp de la lingüística. Com a filòsof, defensà el liberalisme il·lustrat. Humboldt està considerat el pare de la teoria lingüística. Els seus estudis científics es van estendre a les llengües indígenes d'Amèrica, el copte, el xinés, el japonés i el sànscrit.

 

Humboldt va visitar Espanya a mitjan 1799. Va tractar de crear una espècie d'informe científic i etnològic i demostra en les seues línies una gran capacitat de curiositat en qui, procedint d'Alemanya i des dels pressupostos de la Il·lustració, s'acosta a un país tremendament arrelat a les seues tradicions i que patix un tremend retard econòmic i cultural respecte a la resta d'Europa.

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa amb activitats

Les Orientales (1829)
Víctor Hugo

 

"España, su historia, su literatura y su paisaje presentan una fuente inagotable para la visión contrastada que los románticos franceses tienen de nuestro país. Por un lado, orientalismo, exotismo de una España árabe, auténtico paraíso de la imaginación donde el viaje era considerado como una aventura, exagerada además para justificar todo tipo de peligros con asaltos, robos, apariciones y secuestros. Por el otro, el heroísmo, la violencia y una cierta aspereza austera alimentada por las leyendas cidianas y por el fanatismo de la Inquisición. (…) Como vemos, Hugo no se detiene demasiado en las ciudades de las que habla, aporta un detalle anecdótico, a veces como si sólo fuera por decir algo. Habla de Barcelona, de Tarragona, de Girona (…) sin olvidar los magníficos minaretes de Alicante, ciudad que no conserva vestigios musulmanes."

Mª Victoria Rodríguez Navarro.

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa

 

 

 Alicante, la ciudad sin alminares (1840)
Théophile Gaultier
 

Théophile Gautier (Tarbes 1811, Neuilly 1872)  fou un poeta i novel·lista francés exponent del romanticisme i el simbolisme literari. Va participar activament en els moviments revolucionaris de 1830 i 1848 i d´alguna forma va reflectir en la seua obra gran part de les seues inquietuds polítiques. Va conéixer “el mestre” Victor Hugo i va estar influenciat per la seua perspectiva literària i social. A més d'un prolífic cronista d´art va ser un agut cronista dels costums d´altres cultures descobertes al llarg dels seus múltiples viatges (com el que va realitzar a Espanya al llarg de sis mesos de 1840 i que va donar lloc al seu “Viatge a Espanya”). Podem assenyalar entre altres obres: “Albertus”, “Giselle”, “Espanya”, “Mademoiselle de Maupin"...

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa

 

 

Alicante est une ville très propre... (1841)
Charles Dembowski

 

Charles Dembowski va viatjar per Espanya i Portugal al llarg dels anys 1838-1840. En la seua obra “Dos anys a Espanya i Portugal durant la guerra civil: 1838-1840”, descriu amb una profunda sensibilitat social els efectes que va provocar la Primera Guerra Carlista sobre les classes més desafavorides i alhora les manifestacions més folklòriques i costumistes d'aquest sector de la població.

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa amb activitats

Los alicantinos, acérrimos partidarios de la libertad (1862)
Charles Davillier

 

En 1862 el Baró Charles Davillier acompanyat per l'il·lustrador Gustavo Doré es va embarcar en un viatge per terres espanyoles comprometent-se a enviar les seues impressions a Le Tour du Monde on serien publicades des de 1862 fins a 1873. Mogut per un afany romàntic d'inventariar l'Espanya més pintoresca a punt de sucumbir enfront dels avanços industrialitzadors i modernitzadors i per la moda de l'orientalisme, del qual suposadament Espanya seria un exponent clar pel seu passat àrab, es dedica a descriure minuciosament tot quant troba en el seu camí mostrant també les seues expectatives i la seua perspectiva a l'hora d'analitzar i narrar quant troba al seu pas.

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa amb activitats

Un viaje por España (1862)
Hans Christian Andersen

Hans Christian Andersen fou un escriptor danès conegut sobretot pels seus contes infantils, alguns inspirats en rondalles i llegendes nòrdiques, però la majoria inventats per ell i caracteritzats per una gran imaginació, humor i sensibilitat.​

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa

Textos (Centro Virtual Cervantes)

Hans Christian Andersen en Alicante (Alicante Vivo)

 

 

Voyage en Espagne (1869)
Eugène Poitou

 

Eugène Louis Poitou (1815-1880) nasqué a Angers (França). Magistrat, filòsof i especialista en literatura francesa viatjà per Espanya en 1866 acompanyat per la seua família. Fruit d'aquest viatge va publicar el 1869 “Voyage en Espagne” on podem trobar a més de la típica visió del viatger romàntic nombrosos i interessants gravats del conegut dibuixant Valentin Foulquier.

 

Dels diversos viatges fets per l'autor a Egipte i a Espanya ens va deixar altres testimonis a banda de la esmentada i reeditada “Voyage en Espagne”: en 1860 va publicar “Un hivern en Egipte” i vint anys després “Souvenirs d'Espagne”.

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa

 

 

La ville est aussi jolie... (1916)
Valéry Larbaud
 
Valéry Larbaud (1881-1957) és un escriptor francés que va viure a Alacant de 1917 a 1920. És en aqueixos anys quan va escriure una part del seu Journal, diari on plasma la seua amistat amb Eduardo Irles, Oscar Esplà i altres intel·lectuals alacantins. La seua relació epistolar amb Gabriel Miró mostra com considerava a aquest i a Ramón Gómez de la Serna entre els millors escriptors d'Europa del seu temps. En aquest diari, Larbaud ens ofereix una preciosa crònica de la vida social, econòmica i intel·lectual de l'Alacant dels anys vint.

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa

Alicante est le point le plus chaud d'Europe... (1927)
Antoine de Saint-Exupéry

 

Antoine de Saint-Exupéry (1900-1944) va ser un escriptor, poeta i aviador francés. A partir de 1932 va realitzar grans reportatges al Vietnam el 1934, a Moscou el 1935, a Espanya el 1936, que alimentarien la seua reflexió sobre els valors humanistes. El Petit Príncep, escrit a Nova York durant la guerra, va estar publicat amb les seues pròpies aquarel·les el 1943 a Nova York i el 1945 a França. Aquest conte, ple d'encant i d'humanitat, va convertir-se ràpidament en un èxit mundial.

 

Les obres d'Antoine de Saint-Exupéry han sigut incloses en la llista d'autors que passen a ser de domini públic en 2015, així que poden ser consultades en internet amb facilitat.

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa amb activitats

 

Las aventuras de un "Principito" en Alicante, Eneas G. Ferri, La Verdad, 10/04/2016

Descarregue-vos l'article en format PDF

 

Alicante (1946)
Jacques Prévert

 

Jacques Prévert (1900–1977), és un poeta, dramaturg, lletrista i guionista francés del segle passat. En els seus inicis coincideix amb integrants del moviment surrealista, però prompte trencarà amb André Breton, el cap de fila del moviment. El poema Alicante, inclòs al cèlebre llibre Paraules, fa referència a un record feliç de la seua estada en la nostra ciutat, en la primavera de 1936, amb la seua amant, l'actriu Jacqueline Laurent.
 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa

Escolteu el poema...

jacques Prévert recita el poema Alicante...

Journal du voleur (1949)
Jean Genet

 

Jean Genet (1910-1986), escriptor, poeta i dramaturg francés, és considerat com un dels autors que han marcat el segle XX. La seua obra plasma amb escriptura poètica la perversió, l'erotisme i l'homosexualitat. Les circumstàncies de la seua vida, orfe de pare i abandonat per la seua mare, fan de Genet, un autor que es reivindica com a ésser asocial. Del seu pas per Alacant, en tenim constància a l'obra Diari d'un lladre.

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa

Alicante Lullaby (1956)
Sylvia Plath

 

Sylvia Plath (1932-1963) va ser una escriptora nord-americana especialment coneguda com a poeta. Plath és reconeguda com una de les principals cultivadores del gènere de la poesia confessional, gènere de poesia que va emergir en el segle XX als Estats Units i que consisteix en l'expressió de detalls íntims de la vida del poeta, expressant temes com ara la malaltia mental i la sexualitat. Plath va estar malalta de depressió durant la major part de la seua vida adulta. Es va suïcidar en 1963.

 

Plath es va casar al juny de 1956 i va passar la resta de l'estiu en la zona de Benidorm amb el seu marit, l'escriptor britànic Ted Hughes. D'una de les seues visites a Alacant procedeix el poema Alacant Lullaby (Cançó de bressol d'Alacant). En este poema Plath explora el contrast entre el soroll de la ciutat i el seu desig de pau i tranquil·litat mentres està tombada al seu llit.

 

Descarregueu-vos la fitxa orientativa amb activitats

Escolteu el poema

bottom of page