top of page

Alacant per a gent gran

05. Carrer de la Vila Vella

Era l'eix central a partir del qual s'organitzava la medina musulmana i a partir del qual sorgiren vies secundàries des d'on s'articulà un llogaret. El carrer de la Vila Vella connecta directament amb la porta major de la vila, anomenada la Porta Ferrissa, molt a prop de l'aljama.

Pablo Rosser i Inmaculada Quiles, Ajuntament d'Alacant, 1996.

"Las posibilidades de que en el solar que nos ocupa aparecieran restos arqueológicos eran muchas, toda vez que en las proximidades del mismo se han excavado por el COPHIAM importates restos de distinta cronología; de igual modo, nuestros estudios sobre fortificaciones y arquitectura militar en Alicante, nos hacían pensar que en este solar había muchas posibilidades de que aparecieran."

Seguiu llegint...

Ramon Fernández Palmeral, Revista Auca, 2010.

"Creo que es necesario hacer memoria que Alicante capital fue una ciudad que acogió a Miguel Hernández en vida, hasta para quedarse con sus huesos en el cementerio. Quizás, pienso, a lo mejor llevado por un exceso de celoso hernandiano que, esta ciudad no ha respondido, si la comparamos con Orihuela o Elche, a homenajear y reconocer debidamente al universal poeta del pueblo como se merece..." 

Seguiu llegint...

Miguel Hernández va denunciar el contrasentit de les guerres des dels murs de la presó a Ocaña. "Tristes Guerras", del seu "Cancionero y Romancero de Ausencias", és un dels temes gravats pel grup Los Lobos en 1972 dins del seu primer disc "Vientos del Pueblo".

Escolteu...

Pedro Mas, Alicante 1850, 2014.

Reconstrucció virtual d'aquesta porta derribada a finals de 1860.

Seguiu llegint...

RTVE, 2010.

Breu vídeo en què es rememoren els últims moments del poeta a la ciutat d'Alacant.

Visualitza'l...

El cantautor Joan Manuel Serrat va gravar en 1972 un disc en homenatge a Miguel Hernández. Serrat posa música als poemes del poeta oriolà amb arreglaments de Francesc Burrull. Totes les lletres són de Miguel Hernández i les músiques són autoria de Serrat, a excepció de les "Nanas de la cebolla", amb música d'Alberto Cortez.

Escolteu...

Jarcha va ser un grup musical d'Andalusia creat en 1972. En els seus 25 anys de trajectòria (i diversos discos) Jarcha combinava la sensibilitat amb temes socials amb el ric patrimoni de la música popular tradicional d'Andalusia i de la resta d'Espanya, a més de musicar poemes d'autors com Miguel Hernández, Blas de Otero, Rafael Alberti o Federico García Lorca, entre uns altres. Durant els anys de la Transició espanyola, la seva música reflectia el sentir popular en uns anys que es passava del franquisme a la democràcia.

Escolteu...

Sociedad estatal de conmemoraciones culturales, TVE, 2010.

Documental que TVE emeté l'any 2010 per commemorar l'Año Hernandiano, en el centenari del naixement del poeta. S'hi fa esment especialment a les seues estades a Alacant.

Visualitzeu-lo...

Aitor L. Larrabide, Orihuela Digital, 2005.

"La edición que comentamos, casi desconocida, fue mencionada por primera vez en el documentado libro de Vicente Ramos i Manuel Molina. En dicho estudio se puede leer: "en 1937, el doctor Schneider pide a diversos pintores alicantinos dibujos propios para ilustrar el libro Poesia en guerra, publicado sin tardanza por el Socorro Rojo Internacional. Abad ilustró el poema hernandiano "Las manos", y nos consta que al poeta le agradó mucho esta colaboración". Más adelante..." 

Seguiu llegint...

Centro Virtual Cervantes.

"Siempre hay un tiempo para volver. Los poetas pasan por el mundo, sobre el mundo, con el mundo… y dejan su palabra, su testimonio o su trozo de carne escrita para que alguien la curta, la devore o la acaricie. Al poco de morir como todo mortal, sufren homenajes pero también ofensivos desdenes".

Seguiu llegint...

bottom of page