top of page

Alacant extramurs: la ciutat nova

03. Seu de la revista Tio Cuc

La revista Tio Cuc, un setmanari satíic en valencià d'ideologia republicana, s'editava durant els anys 30 en el carrer de Pablo Iglesias. Fou en aquesta revista, amb l'activa participació de l'escriptor Enric Valor, on la normativització de la llengua va començar a dur-se

a terme a Alacant.

Alicante Vivo, 17/01/2008.

"Quan li preguntes a una persona major quins diaris hi havia abans és queden pensatius, però al moment diuen: "Me'n recorde del Tio Cuc". I és que este setmanari satíric editat a Alacant, tot i que va estar uns pocs anys en funcionament, va deixar una forta emprempta a l'imaginari col·lectiu de tots els alacantins que visqueren als anys 30 del segle XX."

Seguiu llegint...

Manuel Lillo, El Temps, 10/12/2015.  

"Fa un segle naixia a Alacant el setmanari més influent del moment. "Defensor de la xusma i la gent de tro", 'El Tio Cuc' feia servir el català per exercir la sàtira i lluitar contra les classes dominants. El que començà sent un setmanari republicà i anticlerical, acabà adoptant el nacionalisme valencià de la mà d'Enric Valor.."

Seguiu llegint...

Castelló per la llengua, Desembre 2012.

"Amb el nom de «Normes de Castelló» o «Normes del 32» es coneix l'acord que signaven, a Castelló de la Plana l'any 1932, representants del món de la cultura i del valencianisme polític i institucions culturals de tot el País Valencià, a proposta de la Societat Castellonenca de Cultura. Un acord que certificava l'adopció amb lleus matisos de la reforma ortogràfica empresa al Principat per l'Institut d'Estudis Catalans, amb Pompeu Fabra al capdavant, i que s'havia materialitzat en les Normes ortogràfiques de 1913, i la Gramàtica catalana, del 1918.."

Seguiu llegint...

Enric Valor. El valor de les paraules, Ricard Bellveser (Canal 9,  2011). Documental fruit del conveni de col·laboració entre RTVV i l'AVL.

Visualitzeu-lo...

 

Enric Valor, El valor de les paraules (materials didàctics de Víctor Labrado publicats per l'AVL).

L'interés per la llengua dels valencians, Blog d’estudi i divulgació de la història de la llengua catalana al País Valencià, 05/05/2016.

"El setmanari satíric El Tio Cuc aparegué a Alacant entre 1914 i 1936. Fou dirigit per Josep Coloma i Pellicer, un personatge ben significatiu en el món de la premsa alacantina per la seua participació en publicacions com La Granera, El Cullerot Alacantí o el Nano de Xixona, i també per la fundació del periòdic El Popular. Durant aquests anys, El Tio Cuc, d’ideologia republicana, d’esquerres i anticlerical, aconseguí fer-se present arreu de les comarques del sud del País Valencià publicant milers d’exemplars cada setmana."

Seguiu llegint...

L'interés per la llengua dels valencians, Blog d’estudi i divulgació de la història de la llengua catalana al País Valencià, 21/09/2012.

"Enric Valor i Vives ha sigut sens dubte una de les personalitats valencianes més significatives en l’estudi i difusió del valencià al llarg del segle XX, juntament a altres estudiosos com Manuel Sanchis Guarner, Carles Salvador i Gimeno, Josep Giner i Marco o Francesc Ferrer i Pastor. Durant el període republicà treballà per a divulgar les Normes de Castelló a Alacant a través del setmanari El Tio Cuc i publicà nombrosos articles en la premsa valencianista defenent la conveniència de parlar i escriure correctament el valencià; durant la dictadura franquista fou professor dels cursos de llengua de Lo Rat Penat des del 1949 i publicà desenes d’articles sobre correcció lingüística en els periòdics Levante i Jornada."

Seguiu llegint...

bottom of page